Header Background


Oedeem

Oedeem is een teveel aan vocht in de huid die zorgt voor zwelling van het weefsel. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt het teveel aan vocht niet goed afgevoerd. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn een moe en zwaar gevoel, pijnklachten en bewegingsbeperkingen. Als oedeem langere tijd blijft, kunnen huidafwijkingen en infecties voorkomen.

Primair lymfoedeem
Primair lymfoedeem is een aangeboren aandoening. Hierbij heeft iemand een minder goed werkend of een minder goed aangelegd lymfestelsel.  Hierdoor kan vanaf de geboorte of in de loop van het leven oedeem ontstaan.

Secundair lymfoedeem
Secundair lymfoedeem kan in het hele lichaam optreden na een operatie of ongeval waarbij de lymfevaten of lymfeklieren beschadigd zijn. Bij de behandelingen tegen kanker kan het lymfatische weefsel op meerder manieren worden beschadigd. Voorbeelden van deze behandelingen zijn een operatie, radiotherapie en het verwijderen van lymfeklieren. 

Lipoedeem
Lipoedeem betekent vet- en vochtophoping. Als je lipoedeem hebt is zowel de aanmaak van vetweefsel als de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten verstoord. De klachten die ontstaan bij lipoedeem zijn een zwaar, drukkend gevoel in de armen en benen. Vaak zien we ook gewichtsproblemen, pijnklachten en krijgen patiënten snel blauwe plekken. 

Veneus oedeem
Als de kleppen in de aderen niet goed werken wordt zuurstofarm en afvalrijk bloed en lymfevocht onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten geven pijnklachten.

Neem contact op