Header Background

Oedeemtherapie

Oedeem is een teveel aan vocht in de huid die zorgt voor zwelling van het weefsel. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt het teveel aan vocht niet goed afgevoerd. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn een moe en zwaar gevoel, pijnklachten en bewegingsbeperkingen. Als oedeem langere tijd blijft, kunnen huidafwijkingen en infecties voorkomen.

Soorten oedeem

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is een aangeboren aandoening. Hierbij heeft iemand een minder goed werkend of een minder goed aangelegd lymfestelsel.  Hierdoor kan vanaf de geboorte of in de loop van het leven oedeem ontstaan.

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem kan in het hele lichaam optreden na een operatie of ongeval waarbij de lymfevaten of lymfeklieren beschadigd zijn. Bij de behandelingen tegen kanker kan het lymfatische weefsel op meerder manieren worden beschadigd. Voorbeelden van deze behandelingen zijn een operatie, radiotherapie en het verwijderen van lymfeklieren. 

Lipoedeem

Lipoedeem betekent vet- en vochtophoping. Als je lipoedeem hebt is zowel de aanmaak van vetweefsel als de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten verstoord. De klachten die ontstaan bij lipoedeem zijn een zwaar, drukkend gevoel in de armen en benen. Vaak zien we ook gewichtsproblemen, pijnklachten en krijgen patiënten snel blauwe plekken. 

Veneus oedeem

Als de kleppen in de aderen niet goed werken wordt zuurstofarm en afvalrijk bloed en lymfevocht onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten geven pijnklachten.

Oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek die de lymfeafvoer stimuleert en lymfoedeem verminderd. Ook worden er door middel van deze massage kleine en oppervlakkige lymfevaatjes aangemaakt. Bij verharding in het oedeem worden diepere massagetechnieken toegepast. Tijdens de behandeling leren we jou zelf ook de massage grepen aan, zodat je thuis de behandeling kunt voortzetten.

Endermologie

Met het LPG apparaat worden je huid en het onderliggend weefsel behandeld. Deze behandeling bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht verhard weefsel. Endermologie helpt ook bij het verminderen van vastzittende vetophopingen, littekens en brandwonden. Voor meer informatie over de werking van endermologie kun je terecht op www.lpgmedical.com/nl

Willie Fourie Fascia techniek
Fascia is bindweefsel wat het hele lichaam met elkaar verbind en zorgt voor soepele bewegingen. Door een ongeval, operatie of bestraling kunnen er in de fascia lagen verklevingen ontstaan. Dit kan pijnklachten, strak gevoel in het weefsel en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Door middel van intensieve massagegrepen worden de verklevingen losgemaakt waardoor klachten verminderen. Door het verminderen van verklevingen en het verbeteren van de doorbloeding heeft deze therapie een zeer positieve werking op het lymfestelsel.

Therapeutische elastische kousen
Therapeutische elastische kousen worden vaak steunkousen genoemd. De druk van de kous die van buitenaf wordt gegeven, samen met de spierpomp werking van binnenuit, stimuleren de lymfvaten en aderen tot een betere afvoer.

Zwachtelen 
Door middel van speciaal verbandmateriaal wordt er druk geven op het oedeem. Door deze druk van buitenaf, samen met de spierpomp werking van binnenuit, ontstaat er oedeem afname. Als deze afname voldoende is kan er een therapeutische elastische kous aangemeten worden om het behaalde resultaat stabiel te houden.

Lymfapress 
Dit is een apparaat waaraan een arm- of beenmanchet met luchtkamers bevestigd zit. Door de lucht in een specifieke volgorde op te pompen ontstaat er een mechanische massagetechniek die de lymfeafvoer bevordert en oedeem vermindert.

Lymfetape
Door middel van speciale technieken wordt er ruimte tussen de huidlagen gecreëerd. Tijdens de dagelijkse activiteiten wordt door middel van het lymfetape de huid gemasseerd en vermindert dit het oedeem.

Integrale oedeemtherapie
Bovengenoemde therapieën worden niet afzonderlijk gebruikt, maar er wordt voor iedere patiënt een combinatie gekozen die specifiek gericht is op de persoonlijke situatie.

Neem contact op